Musiikin voima: kuinka siitä voi olla hyötyä terveydelle

Musikin

Musiikin voima: kuinka siitä voi olla hyötyä terveydelle

Voimme kaikki ajatella ainakin yhtä laulua, joka sen kuuleessaan laukaisee emotionaalisen vastauksen. Se voi olla kappale, joka seurasi esimerkiksi ensimmäistä tanssia hääihisi, tai kappale, joka muistuttaa sinua vaikeasta hajoamisesta tai rakkaansa menettämisestä.

“Meillä on niin syvä yhteys musiikkiin, koska se on” kiinteä “aivoissa ja vartaloissa”, Barbara Else, American Music Therapy Associationin politiikan ja tutkimuksen vanhempi neuvonantaja, kertoi Medical News Today -sivustolle. “Musiikin elementit – rytmi, melodia jne. – kaikuvat fysiologiassa, toiminnassa ja olemisessa.”

Kun otetaan huomioon syvä yhteys musiikkiin, on ehkä yllättävää, että lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että siitä voi olla hyötyä mielenterveydellemme. Kanadan McGillin yliopiston tutkijoiden vuonna 2011 tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että musiikin kuuntelu lisää aivoissa tuotetun dopamiinin määrää – mielialaa parantavaa kemikaalia, mikä tekee siitä mahdolliseen masennuksen hoitoon.

Tehokas stressin lievittäjä

Jos olet stressaantunut, saatat löytää kuuntelemasi suosikkimusiikistasi, joten voit tuntea olosi paremmaksi – ja tätä vaikutusta tukevia tutkimuksia on useita.

Esimerkiksi MNT: n viime kuussa ilmoittamassa tutkimuksessa havaittiin, että pikkulapset pysyivät rauhallisempina pidempään, kun heille soitettiin musiikkia kuin puhuttiin – jopa silloin, kun puhe sisälsi vauvapuhetta.

Tutkimustutkijat, mukaan lukien professori Isabelle Peretz Kanadan Montrealin yliopiston aivojen, musiikin ja kielen tutkimuskeskuksesta, ehdottivat toistuvaa mallia musiikista, jota lapset kuuntelivat vähempiin ahdingoihin, mahdollisesti edistämällä “kiinnittymistä” – kehon sisäisten rytmien kyky synkronoida ulkoisten rytmien, pulssien tai rytmien kanssa.

Musiikin voima

Tutkimukset viittaavat siihen, että musiikki alentaa ”stressihormonin” kortisolitasoa.
Toisessa vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että musiikin kuuntelu ei vain auttanut vähentämään lasten kipua ja ahdistusta Ison-Britannian Great Ormond Street Hospital -sairaalassa, vaan auttoi vähentämään stressiä – riippumatta sosiaalisista tekijöistä.

Joidenkin tutkijoiden mukaan musiikki voi auttaa lievittämään stressiä alentamalla kehon kortisolitasoja – stressin vaikutuksesta vapautuvaa hormonia.

Dr. Levitinin ja kollegoiden katsaus kuitenkin ehdottaa, että tämä stressiä lievittävä vaikutus riippuu siitä, minkä tyyppistä musiikkia kuunnellaan, ja rentouttavan musiikin todettiin todennäköisimmin laskevan kortisolitasoa.

Toinen mekanismi, jolla musiikki voi lievittää stressiä, on sen vaikutus aivorungon välittämiin toimenpiteisiin, kuten Dr. Levitin ja hänen kollegansa, kuten pulssi, syke, verenpaine ja kehon lämpötila; taas, vaikutus on riippuvainen kuunnellun musiikin tyypistä.

“Musiikin stimulointi lisää sydän- ja verisuonitautien määrää, kun taas rentouttava musiikki tuottaa laskua”, he selittävät. Nämä vaikutukset välittyvät suurelta osin tempolta: hidas musiikki ja musiikkitaukat liittyvät sykkeen, hengityksen ja verenpaineen laskuun ja nopeampaan musiikkiin näiden parametrien nousun myötä.”

Musiikin vaikutus sykeeseen ja sen potentiaaliin stressin lievittäjänä on johtanut joukko tutkijoita uskovan, että musiikki voi olla tehokas myös sydänsairauksien hoidossa.

Aiemmin tänä vuonna MNT raportoi tutkimuksesta, joka esiteltiin brittiläisessä kardiologiayhdistyksen konferenssissa Manchesterissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, jossa tutkijat Yhdistyneen kuningaskunnan Oxfordin yliopistosta löysivät toistuvia musiikillisia lauseita, jotka voivat auttaa hallitsemaan sykettä ja alentamaan verenpainetta – vaikka he totesivat, että enemmän tutkimusta on vaaditaan tällä alueella.

No Comments

Post A Comment